Kurssikuvaukset

Boogie Woogie

Boogie Woogie on peräisin nostalgiselta 50-luvulta. Silloin nuorison suosikkimusiikki vaihtui swingistä menevämpään rhythm & bluesiin ja rock’n’rolliin. Boogie Woogie:ta tanssitaan monilla eri musiikin nopeuksilla ja avoimessa otteessa. Boogie Woogie näyttää upealta nopeaan musiikkiin tanssittaessa. Jalkatekniikka pursuaa energiaa ja liikkuminen on räjähtävää, mutta silti pehmeää ja sujuvaa. Tanssi on iloista ja humoristista, ja tanssikuviot monipuolisia ja kekseliäitä. Tanssiminen perustuu ns. vapaaseen vientiin ja oleellista on musiikkiin eläytyminen, improvisointi ja tulkinta.

 

Lindy hop

Lindy hop on Amerikasta lähtöisin oleva vauhdikas paritanssi, jota tanssitaan swing-musiikkiin. Tanssi on syntynyt afroamerikkalaisen väestön keskuudessa. Amerikan kansallistanssiksikin kutsuttu lindy hop oli varsinainen muotivillitys vuosina 1935-1940, jolloin tanssi kehittyi ammattimaiseksi estradiviihteeksi New Yorkin Harlemissa. Nykyään sitä tanssitaan jazzklubeilla ja Oulussa sitä pääsee tanssimaan kerran viikossa Roosterissa! Lindy hop tapahtumia ja tanssibileitä järjestetään aktiivisesti ympäri Suomea ja maailmaa joka viikko.

Bugg

Bugg on ruotsalaisten oma rock’n’swing-tanssi. Kotimaassaan tanssi on erittäin suosittu, mutta sitä mennään letkeästi myös suomalaisilla tanssilavoilla. Buggia voidaan tanssia ja sitä opetetaan monella tyylillä. Perinteisin tapa on tanssia paikallaan ja pyörien. 90-luvulla tanssin eteneminen alkoi olla toivottavaa, samoin tanssiparin vuorottelu etenevissä kuvioissa. Tällä vuosituhannella tanssi on myös ottanut vaikutteita muista swing-tansseista jalkatyöskentelyn varioinnin ja vientitekniikoiden osalta.
Bugg on suhteellisen tuore tanssi, jonka juuret ovat 1960–70-luvulla. Ruotsalaisen iskelmämusiikin suosion kasvu on omalta osaltaan vaikuttanut Buggin kehittymiseen nykyiseen muotoonsa. Buggia tanssitaan nelijakoiseen musiikkiin ja eri musiikin nopeuksilla.

Fusku

Fusku, joka tunnetaan myös nimellä lava-jive tai Single-time Swing on jivestä kehittynyt, foksin askelrytmityksellä tanssittava rock”n”swing -tanssi, jota tanssitaan erityisesti tanssilavoilla. Se on mukava ja letkeä tanssi, joka askeltensa suhteellisen helppouden takia soveltuu tanssittavaksi kenelle tahansa, ja jossa on silti riittävästi kuvioita ja mahdollisuuksia pitämään menon kiinnostavana taitavammillekin.

Fuskua tanssitaan paritanssina pääasiassa avoimessa otteessa. Fuskun askel on rytmitykseltään foksista tuttu hidas-hidas-nop-nop, mutta fuskussa nopeat askeleet otetaan taka-askeleena eli ns. rock-askeleena. Polvet ja nilkat tekevät jokaisella askeleella joustoa. Fusku sopii tanssittavaksi myös niille nopeille kappaleille, joilla monimutkaisemmilla tanssityyleillä olisi tullut raja vastaan jo kauan sitten. Fuskua voi tanssia mihin tahansa nelijakoiseen musiikkiin, lavoilla usein näkeekin ihmisten tanssivan nopeampia fokseja fuskuna. Fuskussa voi käyttää samoja kuvioita kuin jivessä ja muissa rock”n”swing -tansseissa.

West Coast Swing

West coast swing:ä tanssitaan linjassa. Jalat rullaavat sulavasti askeleelta toiselle. Westiä voidaan tanssia hitaaseen tai nopeean, blues, country tai swing-pohjaiseen musiikkiin. Tanssi on humoristista, leikkisää, spontaania, seksikästä, hienostunutta. Mahdollisuudet ovat moninaiset.
West coast swing ottaa vaikutteita monista eri tanssilajeista. Se seuraa kunkin aikakauden musiikin trendejä ja sitä tanssitaankin paljon musiikkiin, jota radiot enimmäkseen soittavat. Tanssi sopii siis mainiosti yökerhoissa tanssittavaksi tanssiksi.
WCS on yksi monipuolisimmista ja vapaiten tanssittu paritanssi, joka sisältää elementtejä mm. jazzista, hiphopista, lindysta, salsasta, bluesista jne.. joten monipuolisesta tanssitaustasta on hyötyä. Naisille Westie antaa paljon vapauksia ja päätäntävaltaa taitojen kehittyessä. Isossa osassa tanssia on musiikintulkinta ja improvisaatio.